Parodontitis
Parodontitis is een ernstige vorm van tandvleesontsteking en vereist de aandacht van onze tandartsen. Om de tanden te beschermen is het essentieel om het tandvlees gezond te houden. Bij Loef mondzorg zorgen we altijd voor uw tandvlees en behandelen we tekenen van tandvleesaandoeningen in een vroeg en verlaat stadium.
Hoe ontstaat parodontitis?
Het tandvlees ondersteunt uw tanden, houdt ze op hun plaats en werkt als een barrière tegen bacteriën. Gezond tandvlees is roze en stevig. Roken, een suikerhoudend dieet, overlappende tanden, ziekten zoals diabetes en bepaalde medicijnen kunnen ook tandvleesaandoeningen veroorzaken.
De eerste fase van tandvleesontsteking is gingivitis. Symptomen zijn onder meer bloedend tandvlees, ontsteking en pijn. Er kan zelfs een infectie van het tandvlees optreden. Als u parodontitis krijgt, kunt u ernstigere symptomen krijgen, zoals abcessen en diepe tandvleeszakken - daar wordt de tandvleesafdichting aangetast en ontstaat er een diepe ruimte waarin bacteriën, tandplak en tandsteen zich kunnen vestigen en verdere schade kunnen veroorzaken.
Behandeling van parodontitis
Tijdige behandeling kan het verlies van tanden en kiezen voorkomen. Door een goede mondhygiëne kunt zelf een bijdrage leveren aan de genezing van parodontitis. Daarnaast zullen we de tandplak en tandsteen in de verdiepte pockets verwijderen door een professionele gebitsreiniging.
De tandplak boven de tandvleesrand dient u zelf elke dag te verwijderen door er een goede mondhygiëne op na te houden. Met een tandenborstel kunt u de tandplak aan de oppervlakte wegpoetsen. Met hulpmiddelen als ragers en tandenstokers kunt u de tandplak tussen tanden en kiezen verwijderen.
Door de combinatie van een goede mondhygiëne en de gebitsreiniging verdwijnt de ontsteking meestal en hecht het gezonde tandvlees zich vast aan de tanden en kiezen. Het kan voorkomen dat we erg diepe of moeilijk bereikbare pockets niet volledig kunnen reinigen. Om deze plaatsen toch goed te kunnen reinigen, is het mogelijk nodig dat de tandarts of en een parodontoloog een flapoperatie uitvoert.
Nazorg
Parodontitis is een chronische ziekte. Met andere woorden, om herhaling van actieve parodontitis en dus verder botverlies en voortijdig tandverlies te voorkomen, is een consequente follow-up nodig.
Deze bestaat uit drie pijlers:
• Uitstekende mondhygiëne thuis
• Regelmatige controles bij de tandarts
• 2-4 keer per jaar professionele gebitsreiniging
Onze Loef specialisten staan voor u klaar
"Wij zijn een gedreven groep getalenteerde zorgverleners. Wij begrijpen dat de invloed van een gezonde, pijnvrije mond en fris gebit op uw levenskwaliteit en uitstraling heel groot is."
Loef Mondzorg
Risicogroepen van parodontitis
Het is bewezen dat sommige mensen meer aanleg hebben voor parodontitis dan andere. Vaak blijken bepaalde bacteriën hierbij een belangrijke rol te spelen. Een aantal groepen loopt extra risico:
01 | Rokers
Bij rokers komt parodontitis vaker voor dan bij niet-rokers. Bovendien is de ernst van parodontitis bij rokers groter. Ook reageren rokers minder goed op de behandeling van parodontitis.
02 | Diabetes
Ook diabetes (en dan vooral de niet goed ingestelde diabetes) geeft een verhoogde kans op het ontstaan van parodontitis. Ook is door diabetes de kans op het ontstaan van abcessen bij parodontitis groter.
03 | Stress
psychische stress kan de afweer van het lichaam onderdrukken. Daardoor neemt de kans op het ontstaan van parodontitis toe en kunnen de nadelige gevolgen van parodontitis groter zijn.
Ook zwangerschap, verschillende systemische ziekten en medicijngebruik kunnen invloed hebben op parodontitis. Daarom is het belangrijk dat u ons op de hoogte houdt van uw gezondheid.
Hoeveel kost deze behandeling?
Voorkomen van parodontitis
Bloedend tandvlees betekent dat er sprake is van tandvleesontsteking (gingivitis). Negeer dit signaal niet, maar onderneem actie om het tandvlees weer gezond te krijgen. Tandplak veroorzaakt ontstoken tandvlees. Het is dus van belang om uw mond goed schoon te houden. Hulpmiddelen bij het schoonhouden van uw mond kunnen zijn: (elektrische) tandenborstel, tandpasta, tandenstokers, floss, ragers, gaas en/of een tongschrapers. Overleg altijd met ons welke middelen het meest geschikt zijn voor u.
Wij helpen u graag
We werken intensief met u samen om op lange termijn succes te kunnen behalen. Zonder uw medewerking is de kans zeer groot dat de parodontitis terugkeert.
Een systematische behandeling is de beste preventie en verbetert en houdt de mondhygiëne stabiel en gezond. Wij adviseren en ondersteunen u graag rondom het onderwerp gingivitis.