Opbeetplaat
Een opbeetplaat (ook wel splint) wordt vooral gebruikt bij de behandeling van sommige kaakklachten en wanneer er sprake is van tandenknarsen. Door dit plaatje wordt het kaakgewricht ontlast en kan die beter ontspannen.
Wanneer een opbeetplaat?
Bij kaakklachten helpt een opbeetplaat u om verkeerde mondgewoonten (bijvoorbeeld kaakklemmen, nagelbijten, wang- of lipbijten) te vermijden, waardoor pijnklachten van de kauwspieren en kaakgewrichten verminderen. Bij tandenknarsen beschermt de opbeetplaat uw gebit, zodat de voortgaande gebitsslijtage voorkomt.
Onze Loef specialisten staan voor u klaar
"Wij zijn een gedreven groep getalenteerde zorgverleners. Wij begrijpen dat de invloed van een gezonde, pijnvrije mond en fris gebit op uw levenskwaliteit en uitstraling heel groot is."
Loef Mondzorg
Hoe wordt een opbeetplaat gemaakt?
Voor het ontwikkelen van een opbeetplaat scannen we uw mond en registreren we uw beet. Daarmee maakt een tandtechnicus de opbeetplaat voor u op maat. De splint is gemaakt van hard, doorzichtig kunststof. De opbeetplaat kan zowel in de onderkaak als in de bovenkaak toegepast en hij bedekt alle tanden en kiezen die aanwezig zijn.
De specifieke draaginstructies (wanneer en hoe lang u de opbeetplaat dient te dragen) zijn afhankelijk van het soort (kaak)klachten en mondgewoonten die u heeft. We informeren u over de meest geschikte draagmethode voor u.
Hoeveel kost deze behandeling?
Een opbeetplaat voor kinderen
Omdat kinderen nog groeien, wordt bij hen meestal gekozen om een opbeetplaat van zacht kunststof te maken. Een zachte plaat is minder duurzaam, maar belemmert de groei van de onderkaak en de wisseling van de tanden en kiezen niet.