Beugelbehandeling

Last van tanden die scheef, te ver naar voren of juist naar achter staan? Dit is goed te behandelen met een beugel. Een beugelbehandeling kan ook helpen als er te weinig ruimte in uw mond is, of uw tanden en kiezen niet goed op elkaar aansluiten. Wilt u meer weten? Lees dan verder of neem direct contact op voor een afspraak.

Wanneer heeft u een beugel nodig?

Een beugelbehandeling, ook wel orthodontische behandeling genoemd, wordt uitgevoerd door een tandarts voor orthodontie of door een orthodontist. Een beugel zet scheve tanden weer recht. Rechte tanden zien er mooi uit en zijn makkelijker schoon te houden. Een regelmatig gebit zorgt er ook voor dat u goed kunt bijten, kauwen, praten en lachen.

Oorzaken van scheve tanden

Vaak is de reden waarom mensen een beugel nodig hebben een combinatie van verkeerde groei van de kaken en een onregelmatige stand van het gebit. Vroegtijdig verlies van een melktand of –kies door een ongeval kan de ontwikkeling en groei van de mond belemmeren. Ook mondgewoonten zoals duimen en tongpersen of het gebruik van een fopspeen veranderen de vorm van de kaak en de stand van de tanden en kiezen.

Kan ik op iedere leeftijd een beugel nemen?

Een beugelbehandeling is mogelijk op elke leeftijd. Steeds vaker kiezen volwassenen voor een beugel. Kinderen kunnen het beste behandeld worden als ze tussen de 10 en 15 jaar zijn. De kaakgroei kan dan nog beïnvloed worden en er wordt gebruik gemaakt van de ruimte die ontstaat bij het wisselen.

Duur behandeling

De duur van de behandeling en het resultaat zijn afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste zijn de gebitsontwikkeling, de groei, het aanpassingsvermogen, het doorzettingsvermogen en de medewerking van u als cliënt van invloed. Daarnaast is voor het bepalen van de duur van de behandeling belangrijk of de stand van de kaken goed is of niet. Het corrigeren van de kaakstand duurt namelijk langer dan het rechtzetten van de tanden. Na de behandeling kunnen veranderingen in het gebit optreden. Daarom adviseert de behandelaar vaak een retentiebeugel of spalk te dragen.

De eerste twee weken

De beugelbehandeling kan worden opgedeeld in drie fases: voorbereiding en onderzoek, behandeling en nacontrole. We lopen hier in zes stappen door heen zodat u weet wat u kunt verwachten.

Risico’s

Als u uw gebit niet goed schoon houdt, kunnen er vlekjes en gaatjes ontstaan en kan uw tandvlees wat terugtrekken. Krijgt u klachten aan uw kaakgewricht? Meld dit dan bij uw behandelaar. Een orthodontische behandeling kan verkorting van de wortels (wortelresorptie) tot gevolg hebben. Het wel-niet-wel dragen van uw beugel en nagelbijten of duimen tijdens de behandeling kan een oorzaak zijn. Wortelresorptie stopt als de behandeling wordt beëindigd. Wanneer er iets mis is met een beugel, is het raadzaam direct contact met ons op te nemen. Bij ernstige pijnklachten belt u het spoednummer van de praktijk.

Hoe kan ik zorgen dat mijn behandeling zo snel mogelijk verloopt?

Niet alle factoren die bijdragen aan de duur van uw behandeling zijn onder uw controle. Maar u kunt wel het risico op een langere behandeling kleiner maken door u in ieder geval aan de volgende punten te houden.

  • Volg het advies van uw orthodontist.
  • Houd uw gebit goed schoon.
  • Vermeid nagelbijten en duimen.
  • Draag de beugel zo lang als is afgesproken.

Veelgestelde vragen over Beugelbehandeling

Gemiddeld duurt een orthodontische behandeling 2 tot 2 ½ jaar. Tanden en kiezen zijn ongeveer 1 mm per maand te verplaatsen.

Een beugel zet scheve tanden weer recht. Een beugel kan ook worden ingezet als u te weinig ruimte in uw mond heeft. Of wanneer u een onder- of overbeet hebt.

Een beugel kost gemiddeld €2.000 tot €3.000 verspreid over de looptijd dat de beugel nodig is. Het eerste jaar zijn de kosten het hoogst. Het is ook mogelijk om hier een verzekering voor af te sluiten om wat van de kosten te drukken.

Voor elke situatie kan er een ander beugel worden ingezet. Verschillende beugels zijn bijvoorbeeld: buitenbeugel, blokbeugel, kaakverbredingsbeugel, slotjesbeugel en invisalign.

“Lach, leef, Loef”

Wilt u zich direct inschrijven of liever eerst contact met ons opnemen? Dat kan gemakkelijk via onze website!

Libelle Staand Loef Mondzorg