Snurken en slaapapneu
Tijdens de slaap ontspannen de spieren van de bovenste luchtwegen en zakt de tong naar achteren, waardoor de bovenste luchtweg nauwer wordt. Tijdens het inademen kunnen de weke delen van de mond- en keelholte gaan trillen, waardoor snurkgeluiden ontstaan.
Wat is een ademstop?
Bij ernstige vernauwingen van de bovenste luchtweg kunnen er tijdelijke ademstops optreden. Als deze ademstops 10 seconden of langer duurt, spreken we van apneus (obstructief slaapapneusyndroom, OSAS).
Veelvuldige ademstops kunnen leiden tot:
• Een verstoorde slaap.
• Vermoeidheid en slaperigheid overdag.
• Beïnvloeding van de bloeddruk.
• Verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Onze Loef specialisten staan voor u klaar
"Wij zijn een gedreven groep getalenteerde zorgverleners. Wij begrijpen dat de invloed van een gezonde, pijnvrije mond en fris gebit op uw levenskwaliteit en uitstraling heel groot is."
Loef Mondzorg
Oorzaak van snurken en slaapapneu
Snurken en slaapapneus komen vooral voor bij personen met overgewicht, met een bepaalde anatomie van het aangezicht en bij een beperkte doorgankelijkheid van de neus- en keelholte (bijvoorbeeld als gevolg van grote amandelen). Roken, verkoudheid, gebruik van alcohol, slaapmiddelen en slapen op de rug verergeren de problemen. Bovendien komt de aandoening vaker voor op middelbare leeftijd en ziet men de aandoening vaker bij mannen dan bij vrouwen.
Hoeveel kost deze behandeling?
Diagnostiek van snurken en slaapapneu
Bij het onderzoeken naar de aanwezigheid van snurken en slaapapneu en de oorzaken hiervan, zijn diverse (medisch en tandheelkundig) specialisten betrokken. De KNO-arts onderzoekt het gebied tussen de neusholte en de stembanden op vernauwingen door middel van een flexibele slang (endoscopie), waarin een cameraatje is bevestigd.
Het slaaponderzoek
Met een slaaponderzoek of slaapregistratie (polysomnografie) kan de specialist slaapapneu vaststellen. Hierbij registreert hij of zij met speciale apparatuur tijdens de slaap ademhalingspatronen, hersenactiviteit, hartritme, spierspanning en zuurstofgehalte in het bloed. Soms worden ook de snurkgeluiden geregistreerd. Het slaaponderzoek gebeurt thuis, in het ziekenhuis of in gespecialiseerde klinieken (slaap/waakcentra). Er zijn eenvoudige screeningsapparaten voor gebruik thuis.
We onderzoeken de conditie van het gebit en de omliggende weefsels, de wijze waarop de kiezen op elkaar komen en eventuele kaakklachten die van invloed kunnen zijn op een eventuele tandheelkundige behandeling van snurken en slaapapneu. Op grond hiervan beoordelen we of u in aanmerking komt voor een behandeling met een anti-snurkbeugel.
Behandeling van snurken en slaapapneu
Bij duidelijke beperkingen van de doorgankelijkheid van de neus- en keelholte kan een operatie door de KNO-arts worden overwogen. Bij een ernstige vorm van slaapapneu wordt in de regel Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) toegepast. U slaapt dan met een masker, waarmee een apparaat via een slang lucht in de neus blaast, zodat de bovenste luchtweg minder snel dichtvalt. Een nadeel van deze behandeling is het geringe comfort bij het gebruik van het CPAP-apparaat.
Een andere tandheelkundige behandeling, die veelal beter door de patiënt wordt verdragen, is een anti-snurkbeugel. De meest effectieve anti-snurkbeugel is het zogenaamde Mandibulaire Repositie Apparaat (MRA). Deze uitneembare anti-snurkbeugel houdt de onderkaak ’s nachts naar voren, waardoor de keelholte openblijft en de doorgankelijkheid beter gewaarborgd blijft. Het snurken en de apneu nemen daardoor af. Anti-snurkbeugels worden het meest toegepast bij licht tot ernstig snurken en licht tot matige slaapapneu.
Voorkomen van snurken en slaapapneu
U kunt vaak zelf wat doen aan snurken en slaapapneu. U kunt denken aan:
01 | Gewichtsvermindering
Overgewicht kan de luchtwegen vernauwen. Dit kan de ademhaling bemoeilijken.
02 | Stoppen met roken
Roken wekt irritatie op in de keel, waardoor die zwelt. Ook kan uw neus sneller verstopt raken.
03 | Minder of geen alcohol nuttigen
Door alcohol ontspannen je keelspieren en tong te veel. hierdoor zakken ze naar achteren snoeren de adem snoeren.
04 | Geen slaapmiddelen gebruiken
Hetzelfde als bij alcohol: de keelspieren ontspannen te veel.
05 | Tegengaan van slapen op de rug
Naai bijvoorbeeld een tennisbal in de pyjama ter hoogte van het schouderblad, zodat u terugdraait naar uw zij.
06 | Gebruik een goed hoofdkussen
Omdat slapen op de zij is aan te raden, kan u beter voor een hoger hoofdkussen kiezen. Door een goede ontspannen nek en schouders verloopt de ademhaling beter.